Carlsson klanen

Vår släkt

Arthur

 

 

 

Karl Arthur föddes i Ingvaldstorp, Lännäs den 15 maj 1905 och var son till Karl Johan och Maria. Han växte upp tillsammans med sin sju år äldre syster Signe. Familjen hade tidigare förlorat de förtidigt födda tvillingarna Maria och Johannes födda 1894 som endast blev en vecka gamla. 

Syster Signe älskade att reta sin lillebror som var mycket mörkrädd. Länge var Arthur rädd för Karlavagnen som Signe effektivt skrämde honom för, som skulle komma och ta honom.

 

 

 

 

Karl Johan (KJ) Karlsson föddes i Tunäs, Lännäs den 13/7 1867. Han var son till Karl Erik Andersson och hans hustru Anna Cajsa Larsdotter och växte upp tillsammans med sina syskon Gustaf 1872, och Josefina 1879Han valde tidigt i livet skomakaryrket och drev ett eget skomakeri i Ingvaldstorp och senare i Bernstorp.

 

 

 

 

Den 17/3 1871 föddes Maria Pettersdotter i Lindesborg, Lännäs. Hon var dotter till Anders Petter Andersson och hans hustru Maja Stina Eriksdotter. Maria var yngsta barnet och växte upp med syskonen Matilda 1854, Anders 1856, Martina 1858, Gustaf 1861, Klara 1864 och Sofia 1866. Maria dör i Ingvaldstorp den 25/12 1925. Anders emigrerade senare till Amerika.

 

 

 

Arthur började redan som skolpojke att arbeta. Sitt första arbete som springpojke fick han av handlaren Oskar Ingvald i byns affär i Ingvaldstorp. Efterhand avancerade han till expedit. Då han var 18 år tog han körkort och kombinerade arbetet i affären med att var taxichaufför i åkerirörelsen Ingvaldstops bilstation och körde både bil- och busstransporter. Varje lördag körde han till Örebro för att lämna ägg och smör till affärer och sälja varor på torget.

 

Arthur och Lydia växte upp som "kusiner" och med åren växte intresset för varandra. Följden blev att de förlovade sig på julaftonen 1932 vilket skedde i vägskälet vid bygatan. Något större firande blev det dock inte då Arthur var tvungen att åka hem till sin chef och fira jul och morgonen därpå ha körningar till julottan. Vigseln skedde året därpå den 17/12 1933 i Prästgården i Vingåker.

 

 

 

Under några år arrendera Arthur handelsboden i Nästorp av Oskar Ingvald. 1934 fick han och Lydia erbjudande om att överta affären vilket de gjorde och bildade firma Arthur Carlsson.

 

 

 

 

På hösten 1935 föddes äldsta dottern Berith.

 

 

 

 

 

 

 

Strax efter att andra världskriget brutit ut i april 1940 blev Arthur inkallad för militärtjänstgöring i Valla, där han förestod en mat depå under fyra månader. Under tiden fick Lydia sköta affären själv.

Firman Arthur Carlsson utvecklades och 1941 fick de möjlighet att köpa en större lanthandel i byn Vad, åtta kilometer utanför Vingåker. De sålde då Nästorp och flyttade till Vadsborg.

Vid sidan om arbetet i affären var Arthur en hängiven biodlare med en stor bigård. Han var också politiskt aktiv och satt som nämndeman i tinget.

Under hela sitt liv har Arthur varit aktiv i olika församlingar både i Lännäs och Vad samt Betelförsamlingen i Vingåker. Där hade han under åren ett flertal uppgifter, alltifrån söndagsskollärare till diakon och sekreterare.

 

 

 

Familjen blev fulltalig 1944 då tvillingarna       Ing-Britt och Gun-Britt föddes.

 

 

 

 

 

 

Arthur och Lydia drev sin affär i Vad fram till pensionen 1970. De valde att behålla Vadsborg då de 1985 flyttade till servicehuset i Vingåker. 

 

 

 

 

Arthur avled den 10 december 1986 i Vingåker.

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)