Carlsson klanen

Vår släkt

Släkter följa släkters gång...

Klicka på respektive namn för att se släktträdet. Om Du har uppgifter att tillföra eller hittar felaktigheter i materialet så hör gärna av dig under fliken kontakt.

 

Morfar Arthur

Arthurs släkt har sitt ursprung kring Lännäs, Vinön och Asker, mestadels torpare och bönder. Detta är den del av släkten som kunnat följas allra längst, till senare delen av 1500-talet i Lännäs.

Arthurs morbror Anders Peter Pettersson åkte, som många andra i slutet av 1800-talet, till Alexandria i Nordamerika. Väl "over there" bytte han namn till Andrew Peterson och träffade Anna Andersdotter från Ljusnarsberg i Sverige och de fick två barn; Annie och Emil. Annie gifter sig sedemera med Wiliam Westman som kom att bli en känd gitarr- och violinmakare. Tillsammans med sonen "Bill" Lester Westman drev de företaget W Westman & Son.  De var också båda anställda vid Gibson Guitar. 

Mormor Lydia

Lydias förfäder kommer företrädesvis från Skedevi, Regna och Bo. Här finns mestadels torpare och bönder men också en del soldater och ryttare i kronans tjänst.

Kända personer som härstammar från Lydias släktled är fd. stadsminister Göran Persson och skådespelerskan Helena Bergström.

Farfar Sven

Sven har sitt ursprung från landsbygden i Askersund och i trakterna däromkring, framförallt i Finnerödja, Ramundeboda, och Snavlunda. Förutom många torpare och bönder så finns en känd svensk smedssläkt, Svensson Dimberg bland anorna genom Stina, född 1737 och Henrik, född 1739. Familjen finns både på Svens mors och fars sida.

Sven härstammar också från några vallonsläkter. Släkten Pailardell kom till Sverige 1621, då Estienne Pailardell Terneau värvades för tre års arbete som skogshuggare. Pailardell är en skogshuggarsläkt som huvudsakligen var körare.

Pierre Le Compte invandrade till Sverige från Frankrike eller Belgien i början av 1600-talet. Vallonsläkten Le Compte/Kundt är inte någon stor och känd släkt. De kan ha förekommit under något annat namn, vilket gör dem svåra att hitta igen.

Farmor Lisethe

Lisethes anfäder kommer till stor del från socknar i Östergötland, framförallt från Godegård och Tjällmo. Lisethes far var smed och på hennes mammas sida finns ett flertal vallonsläkter och svenska kända smedssläkter. Den störst grenen kommer från släkten Bonnevier som härstammar från Liége i Belgien. Den första Bonnevier i vårt släktled var Gillius Bonnevier som föddes ca 1617. Det finns också flera släktled ytterligare bakåt i tiden till 1400-talet som är födda i Belgien, men där släktskap ännu inte kunnat bekräftas. Läs mer om vallonsläkten Bonnevier http://www.binatech.se/hem/bonnevie.htm 

Smedssläkten Gadde är inte bevisat en vallonsläkt http://home.swipnet.se/rolferic/stamtavla1.htm, men mycket talar för att det är så. 1780 förenades släkterna Bonnivier och Gadde genom äktenskap mellan Elias Bonnevier och Anna Katarina Eriksdotter Gadde och 1801 föddes Lisethes mormors mor Beata Eliasdotter Bonnevier.

Beata gifter sig senare med Jonas Månsson, vilken härstammar från vallonsläkten Melot Från Sedan i Frankrike. Antoine Melot kom tillsammans med sin far Henrik till Sverige i början av 1600-talet och började där arbeta som kedjemakare och med vattenkonst i Sala silvergruva. De värvades av Willem de Besche som i sin tur anlitades av Karl IX.

Det finns även fler obekräftade smeds- och vallonsläkter på Lisethes sida.

En känd person som härstammar från samma släktled som Lisethe är författaren Moa Martinsson.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)