Carlsson klanen

Vår släkt

Sven

Sven Albert föddes i Sandbacken i Stora Björstorp utanför Askersund den 26/1 1912. Han föddes som sjätte barnet i en skara av nio syskon och var son till torparen Albin Carlsson och hans hustru Emma Aronsdotter. 

Familjen bodde som andra generation i torparstugan Sandbackan som delades med Albins mor och två av hans syskon. Stugan bestod av en liten farstu med två rum och ett litet gemensamt kök.

Syskonen hette Gottfrid 1900, Linnea 1902, Ivar 1904, Hildur 1906, Valfrid 1909, Elin 1917 och Ingrid 1920. Ett syskon Karl Arvid föddes 1915 men dog en vecka gammal.  

 

Emma Augusta Aronsdotter föddes den 27/11 1879 i Sandviken, Askersund och var dotter till arbetaren Aron Carlsson och Emma Carlsdotter. Emma hade sex syskon.

Karl Viktor Albin Carlsson föddes den 29/6 1876 i Sandbacken, St. Björstorp utanför Askersund. Han var son till torparen Karl Viktor Persson och hans hustru Sofia Albertina Ersdotter. Albin hade åtta syskon.

I bouppteckningen efter Albins far 1897, framgår att familjen levde under mycket knappa förhållanden. Det fanns tex. inte tillräckligt med knivar och gafflar och andra husgeråd så det räckte till hela familjen. De gångkläder som uppräknas vid dödsfallet var två skjortor, en kavaj, ett par byxor, en väst, en hatt och ett par strumpor. Behållningen efter att alla skulder betalts blev nio kronor, vilket motsvarar 535 kr i 2009 års penningvärde.  

1915 fick familjen möjlighet att arrendera Falltorpet under Bro gård utanför Askersund. I arrendet ingick att göra ett antal dagsverken per år vid Bro gård. Dessa dagsverken utfördes av Albin och de äldre barnen. (Läs mer om livet på Bro Gård under fliken Platser & Gårdar). I övrigt brukade de den jord som tillhörde det lilla torpet. Emma avled 1925 då Sven var 13 år gammal. Då fick äldsta systern Linnea överta rollen som husmor och mamma till de mindre syskonen. 

Hela familjen var mycket musikaliska och de spelade olika instrument och sjöng. Sven var en duktig dragspelare, ett instrument som han flitigt använde. 

Omkring 1945 gick flyttlasset från Falltorpet och det gjordes auktion på bl a. djur och jordbruksmaskiner. Albin, Ivar och Linnea flyttade sen till Sven och Lisethe i Bäckliden, där det fanns en liten lägenhet på övervåningen.

Sven fick tidigt hjälpa till med arbetet hemma på gården i Falltorpet och även, då han blev äldre, göra dagsverken på Bro gård. Under en kort period arbetade han för Skogs åkeri i Askersund och körde olika transporter med häst.

Han fick sedemera arbete på Askersunds trikåfabrik. Fabriken tillverkade fina tunnare tyger till tex. underkläder och stickade trikåtyger. Sven var anställd som vävare där han skötte de stora vävmaskinerna. Arbetsmiljön var mycket bullrig bland de stora maskinerna.

 

 

 

Sven och Lisethe träffades och gifte sig 1935. Året därpå fick de sonen Karl-Åke.

 

 

 

 

 

I samband med giftermålet fick de möjlighet att förvärva en tomt i Askersund där de lät bygga sitt hus Bäckliden. Huset bestod av två små lägenheter varav övervåningen hyrdes ut. Från början bodde Liseths mor Lovisa där fram till sin död 1940. Från 1945 bodde Svens far Albin där med Ivar och Linnea fram till han dog 1947.  

I början av 1940-talet inträffade en arbetsplatsolycka då Sven fastnade med sin högra hand i en av maskinerna. Handen trades sönder och efter ett flertal operationer gick handen hjälpligt att använda men förblev mer som en "klo". En insamling bland arbetskamraterna startade för Sven, där man gav 10 - 25 öre var för att stötta och visa sin sympati.

Både Sven och Lisethe var båda aktiva i Närkesbergs baptistförsamling där Sven under många år var föreståndare. Sven tillhörde också Närkes lekmän som ofta var ute i olika kyrkor och talade och sjöng. 

I början av 1970-talet började Sven och Lisethe bygga sin sommarstuga i Nylyckan, Stora Björstorp, inte långt ifrån Sandbacken, som blev ett litet paradis för dem.

Efter att Lisethe gått bort 1979 så fortsatte Sven att utveckla stugan och  trädgården och då tillsammans med vännen Inez Nyman.

Sven avled den 10 juli 1989 i Askersund.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)