Carlsson klanen

Vår släkt

Lisethe

Lisethe Eleonora föddes den 17 maj 1903 i Nysäter, Hammar. Hon var näst äldst av fyra syskon. Lisethes far August var 69 år då första barnet föddes. Han hade tidigare varit gift i ett barnlöst äktenskap. Då hustrun avled 1900 kom Lisethes mor Lovisa till honom som hushållerska. Snart blev hon gravid och året därpå föddes Karl 1901. Senare föddes Holger 1905 och Torsten 1908.

Lovisa Aqvelina Viktorsdotter föddes 6/1 1871 i Norra Larstorp, Godegård där hon växte upp i ett fattigt hem där fadern var zinkgruvearbetare. I kyrkböckerna framkommer det att "föräldrarna neka barnen att besöka skolan", trots skolplikt. Troligtvis för att de var tvugna att vara hemma och arbeta. Det framkommer också i  husförhör att Lovisa är svag i läsning. Hon flyttar med föräldrarna till Nysäter i Hammar 1891 där hon sedemera får anställning hos August. Lovisa dör 5/3 1940 i Bäckliden, Askersund.

Per August Johansson född 30/11 1832 i Bäcketorp, Tjällmo, var torpare och smed till yrket och jobbade vid Knalla Gruva i Zinkgruvan utanför Askersund. Gruvan ägdes av det belgiska bolaget Vieille Montagne. Han hade svår astma som gjorde att han inte kunde jobba på äldre dagar, utan fick en liten pension. Denna inkomst räckte dock inte att försörja hela familjen på utan 1914 fick de vända sig till kommunen för att be om fattighjälp. Denna hjälp bestod i att kommunen auktionerade ut stugan som de ägde och lösöret, varefter kommunen tog hand om pengarna. Därefter ombesörjde de att familjen fick flytta till fattiggården i Gärdshyttan. Boendet bestod av ett litet rum. August avled strax efter flytten den 1/1 1915. Vid bouppteckningen efter hans första hustru kan man läsa att ett testamente tidigare upprättats dem emellan om att kvarvarande make/maka skulle sitta i orubbat bo. Tillgångarna i hemmet år 1900 värderades då till 1 832 kronor, vilket motsvarar 96 659 kronor i 2009 års penningvärde. Femton år senare dör August utfattig. 

Lisethe och hennes bröder hade en relativt svår barndom på fattiggården. I boken "Så var det på min tid" har  brodern Torsten beskrivit deras barndom, här i en nedkortad version.
"Till hemmet hörde lantbruk med djur. På sommarlovet och på väg till skolan fick vi barn valla korna. Skolfria dagar fick vi vara i rovlandet för att hacka, rensa och gallra. På fritiden fick vi också bära in ved och tömma karlarnas spottlådor. Många barn utan föräldrar fick bo ihop med de gamla och sinnessjuka. Föreståndaren var sträng, så det behövdes inte mycket förrän det blev stryk. 1914-1918 var krigsåren. Sista krigsåret var det svårt att skaffa mat. Vi fick då välling till frukost innan vi gick 3 km till skolan. Till matsäck fick vi 1/4 kaka bröd med margarin med oss till skolan, vilket var både lunch och middag. När vi kom hem på eftermiddagen fick vi kaffe och tre skorpor. Till kvällsmat fick vi en tallrik rågmjölsgröt och skummjölk. Vi fick äta ur emaljerade plåtskålar och plåttallrikar. Eftersom vi barn alltid var hungriga kunde vi vissa dagar gå till brygghuset där det kokades svinpotatis. Av den potatisen åt vi för att stilla vår hunger med."

Lisethe fick sin första riktiga anställning 1920 på ett privat barnhem på Wasshammar utanför Askersund. I november 1920 flyttade hon till Askersund och arbetade som köksbiträde på sjukstugan. Till Stockholm reste hon i oktober 1928 för att under ett år arbeta hos familjen Svedberg som hembiträde och barnflicka. Hon återvände till Askersund i november 1929 där hon bodde tillsammans med sin mor i ett litet rum på Stora Bergsgatan. Under några år arbetade hon på Emma Johanssons bageri som låg på Väderkvarnsgatan. Hon gifter sig 1935 med Sven. I samband med giftemålet byggde de sitt hem Bäckliden i Askersund. 

Lisethe arbetade från mitten av 1930-talet som sömmerska på Askersunds trikåfabrik fram till 1940. Det året körde Lisethe omkull med sin cykel och ådrog sig en svår hjärnskakning som hon fick bestående men av, vilket gjorde att hon därefter inte kunde förvärvsarbeta.

1936 föddes sonen Karl-Åke och 1945 utökades familjen med Svens systerdotter Gunilla, 8 månader gammal, som då nyss hade förlorat sin mor.

                   Sven & Lisethe med Karl-Åke och Gunilla

 

 

 

 

 

 

Lisethe 50 år - 1953.

 

 

Lisethe avled den 10 nov 1979 i Askersund. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)